Module 4: Probleemgedrag bij Honden


Bij deze module staat de veroorzaking en behandeling van probleemgedrag bij honden centraal. In combinatie met de kennis uit de eerdere modulen wordt een integrale aanpak voor het oplossen van ongewenst gedrag aangereikt. Deze aanpak legt de basis voor gerichte behandeling van individuele cliënten in de praktijk.

Inhoud module
De module start met een uitgebreide bespreking van het model om oorzaken van een bepaald probleemgedrag te bepalen. Aangezien lichamelijk aandoeningen vaak ten grondslag liggen aan probleemgedrag komen de meest voorkomende uitgebreid aan bod.
Kennis van therapiemethoden vormt de basis voor de juiste therapiekeuze voor probleemgedrag. Alle therapiemethoden worden uitgewerkt aan de hand van casuïstiek. De oorzaak, ontwikkeling en oplossing van de meest voorkomende vormen van probleemgedrag komen uitgebreid aan bod waaronder:

  • agressie naar honden
  • agressie naar mensen en in het bijzonder kinderen
  • onzindelijkheid
  • niet alleen kunnen zijn
  • angst

Bij alle onderwerpen wordt veel geoefend aan de hand van voorbeelden met beeldmateriaal. De cursisten krijgen toegang tot e-learning.

Overige informatie

Module 4 is onderdeel van de opleiding Gedragstherapie bij Honden.
De module is ook zeer geschikt voor instructeurs, die meer kennis willen over de behandeling van probleemgedrag, maar niet de gehele opleiding willen volgen.

Cursusdata en lestijden
De module Probleemgedrag bij Honden bestaat uit 7 dagen en wordt een keer per jaar aangeboden. Bij voldoende aanmeldingen wordt de module extra aangeboden.
De cursusdata vindt u hier.
De lestijden bij deze module zijn van 10.00 tot uiterlijk 17.00 uur (tenzij anders vermeld bij de cursusdata).

Cursuslocatie
De cursuslocatie is centraal gelegen in Nederland (Amersfoort / Woudenberg).

Cursusmateriaal
Bij deze module is de cursusmap (Nederlandstalig en Engelstalig) bij de prijs inbegrepen. Het Engelstalige studieboek dient door de cursist zelf aangeschaft te worden. De kosten zijn ongeveer 80 euro.

Vereiste voorkennis
Het certificaat van module 1 Toegepaste Ethologie van de Hond en module 3 Leren bij Honden zijn vereist. Module 1a Biologie van de Hond en module 2 Kynologisch Instructeur of ervaring met lesgeven aan hondenbezitters is nadrukkelijk aanbevolen.
Passieve beheersing van de Engels taal is aan te bevelen.

Studiebelasting
Module 4 beslaat 6 ECTS (European Credit Transfer System).
Per lesdag is 3 dagen thuisstudie noodzakelijk.
De studiebelasting is inclusief opdrachten en de voorbereiding op het tentamen.

Beoordeling
Module 4 wordt afgesloten met een schriftelijk tentamen.
Daarnaast wordt een verslag van de casuïstiek van een probleemhond beoordeeld.

Vrijstelling of zelfstudie
Een overzicht vindt u hier.

Kosten en korting
De module is vrijgesteld van btw. De kosten voor deze module zijn inclusief de cursusmap, lunch en consumpties. Hier staat eveneens de mogelijkheid om voor 10% korting in aanmerking te komen.Wat vinden onze cursisten? Bekijk het hier.