Inschrijven kan hier

2-daagse workshop voor kynologisch instructeurs en gedragstherapeuten

De driehoek van eigenaar, hond en instructeur is de rode draad van de workshop.
Het doel is meer inzicht te geven in de interactie tussen de instructeur en de cursist en handvatten aan te reiken om tot een optimale samenwerking te komen.

Na afloop heeft de deelnemer meer zicht op de volgende vragen:
- Waar heb ik als instructeur invloed op en waar niet?
- Hoe zorg ik ervoor dat de informatie die ik geef ook echt aankomt?
- Welke beïnvloedingsstijl hanteer ik en welke vaardigheden zet ik in?
- Wat is coachend instrueren en hoe zet ik het in?

DE DOCENTEN
De docenten zijn Eline van Oosterom en Michèle Herselman. Beiden zijn jaren werkzaam geweest bij een blindengeleidehondenschool en hebben daar de interne 3-jarige opleiding doorlopen. 
Eline is psychosociaal begeleider, kynologisch instructeur en doet met haar eigen hond aan dogdance op hoog (inter)nationaal niveau.
Michèle heeft Dierhouderij en Diergezondheidszorg aan de HAS gestudeerd en is bijna afgestudeerd als psychosociaal werker. Zij heeft met haar eigen hond aan speurwerk gedaan.
Beide docenten zijn mensen van de praktijk, gewend van ervaring te leren. Uiteraard is hetgeen dat wordt aangereikt niet zomaar los zand. Bij alle informatie die ze geven is er een theoretische achtergrond. 

ACHTERGROND
De ervaring met blindengeleidehonden heeft de docenten veel inzicht gegeven in de wisselwerking tussen baas en hond. De aandacht was als beginnend instructeur vooral gericht op de hond. Wat heeft de hond nodig aan begeleiding om goed te kunnen functioneren? Gaandeweg de tijd verschoof de focus ook naar de baas achter de hond, zónder daarbij de hond uit het oog te verliezen. Het gaat niet alleen om de hond of de baas, maar om de combinatie. Een bredere kijk op beiden maakt een completere instructeur. Het uitgangspunt hierbij is inzicht in het eigen gedrag en in de rol van instructeur. 
De ervaring die beide trainers hebben opgedaan, willen zij graag doorgeven aan (toekomstige) instructeurs en gedragstherapeuten. Want de geleidehond kan een (knap) kunstje, maar is verder vooral ook gewoon hond. De omgang tussen baas en geleidehond, en alles wat daarbij komt kijken, heeft in hun ogen veel raakvlakken met de gewone huishond.

INHOUD

DAG 1
Op dag 1 wordt dieper ingegaan op de vraag waar je invloed als instructeur begint en ophoudt. Je focussen op wat een ander zou moeten veranderen is minder effectief dan beginnen bij jezelf. Er wordt stil gestaan bij de vraag of er een perfecte hond is en geoefend met het geven van instructies aan iemand die niet kan zien.

DAG 2
Dag 2 staat in het teken van beïnvloeden. Wat is jouw stijl? Wat zet jij in om iemand een oefening aan te leren? Ben je heel overtuigend in je manier van communiceren of trek je de ander liever mee in jouw visie? Veel praktijkvoorbeelden en -oefeningen maken de theorie levendig.  
Er wordt geoefend in het geven van complimenten en van feedback. Daarnaast wordt het begrip coachend instrueren geïntroduceerd. Persoonlijke casussen komen op heldere wijze aan bod in kleine groepjes. Er zijn deze dag honden aanwezig.  

ALGEMEEN
Inschrijven: 
Docenten:
Cursusleiding:
Aantal deelnemers:
Locatie:
Data:
Tijd:
Inloop:
Certificaat:
Vooropleiding:
Accreditatie:

Honden:
Kosten

Inschrijven kan hier
Eline van Oosterom en Michèle Herselman
DogVision
maximaal 20
de Camp, Woudenberg
vrijdag 22 en 29 maart 2019
10 tot 17 uur (inclusief koffie/thee en lunch)
vanaf 9.30 uur
bewijs van deelname bij volledige aanwezigheid
bij voorkeur Kynologisch instructeur en/of gedragstherapeut
De Commissie Kynologisch Instructeur heeft de workshop
geaccrediteerd met 45 punten in de categorie A.
het is niet mogelijk om een hond mee te nemen
285 euro exclusief btw

 

Wat vinden onze cursisten? Bekijk het hier.